top of page

״התפקיד שלנו הוא לבנות קהילה של תקוה אשר תקיף אנשים עם מגבלות פסיכיאטריות״

מתוך ההחלמה וקשר התקווה / פטרישיה דיגן

העמותה נותנת שירותים ללא תלות בהכרה מהמדינה או זכאות כזו או אחרת, לא חייבים להיחשף.

משפחות מלוות משפחות

מחלת נפש "נופלת" על המשפחה ומותירה אותה המומה, מבולבלת וחסרת אונים.

הסיבה לכך היא, הידע המועט והמבוזר על מחלות נפש ואופן הטיפול בהן והסטיגמה הקשה המלווה את המחלה.

חיי המשפחה אל מול בן/בת משפחה שחוזר/ת לחיות תחת חסותה, לעיתים למשך שנים, היא התמודדות עם אי וודאות בכל המישורים ובמחיר משפחתי, רגשי וכלכלי.

בני המשפחה נושאים בעול רווי כאב ומרגישים לרוב שקופים, חסרי אונים וכוחות מול אתגרי המחלה. אבודים, בחיפוש מידע ומענה לצרכים, בהתמודדות מול המערכת כדי לקבל את מה שמגיע  ו -לבד!

כאן, אנחנו בעמותה נמצאים בעבורכם!

בעצמנו, בני משפחה למתמודדים העוברים וחיים את מסלול הכאב.

הפרויקט שלנו "משפחות מלוות משפחות", קם כדי לסייע למשפחות בשעתן הקשה. במרכזו, משפחות ותיקות ומנוסות המסייעות בהקשבה, בהנגשת מידע, בעצה, בהנחיה ובהתמצאות בסבך הזכויות, הבירוקרטיה והוועדות. פועלים לסייע בתיווך וגישור בין בני המשפחה למוסדות טיפוליים ושיקומיים.

מקום המפגשים: אופציה למפגש טלפוני או פנים אל פנים
מועד המפגשים: יתואם מראש ע"י המלווה ובני המשפחה.
בין המפגשים ולאחריהם הליווי יהיה טלפוני ו/או במייל.
השירות הוא ארצי ואינו כרוך בתשלום.

 

צרו קשר לקבלת מידע ופרטים נוספים.

 

רכזת תחום משפחות מלוות משפחות:

 

יעלה שקד yeelashaked@gmail.com

משפחות מלוות משפחות

קורס משפחות מלוות

בני/בנות המשפחה המעוניינים להיות פעילים בפרויקט "משפחות מלוות משפחות"  יתבקשו לסיים קורס משפחתנים קישור לקורס משפחתנים ובהמשך, לעבור קורס הכשרה קצר בו יקבלו מידע רחב הנוגע למסגרות שיקום, למסגרות אשפוז ולבעיות אופייניות למשפחות התומכות בבן או בבת עם מחלת נפש. הקורס מעניק מיומנויות אקטיביסטיות, דרכי תקשורת אפקטיביות ושיטות לפתרון קונפליקטים. לאחר הקורס תותאם לכל משתתפ/ת בקורס משפחה המעוניינת בלווי.

 צרו קשר לקבלת מידע ופרטים נוספים

 

קורס משפחות מלוות

קורסי העשרה למשפחות

עמותת "משפחות בריאות הנפש" מציעה קורסי העשרה למשפחות המתמודדות עם בן/בת משפחה עם מוגבלות פסיכיאטרית ו/או מוגבלות מורכבת.

קיימים שני שלבי הכשרה: קורס בסיסי למשפחות  ובהמשך (למי שעבר קורס בסיסי זה) קורסי הכשרה ייעודיים של מנחי קורסים (בגישת ה״מניפה״- ראו בהמשך) ושל מלווי משפחות. 

עד כה ערכה העמותה שמונה קורסים: 

ב-2016 התקיים קורס מנחים בו נטלו חלק 20 משתתפים שהפכו מנחי קורסים ו/או מלווי משפחות. 

ב- ​2017 התקיימו חמישה קורסי משפחות בסיסיים בהם השתתפו 95 משתתפים:

1. ת"א  - בהנחיית איתי בלייברג ומיכאל טרם ז"ל

2. ירושלים - בהנחיית הרב בני וורצמן ויהודית ווייט

3. נתניה - בהנחיית חגית רמון וסיגלית כהן

4. בני ברק (לנשים חרדיות) - בהנחיית אסתי פרידלנדר וד"ר חגית גור זיו

5. חיפה - בהנחיית מיטל מסורי ומיכל שמלצר

ב- 2018 התקיימו שני קורסי הכשת מלווים  לבוגרי קורסי משפחות:  בת״א ובירושלים.


למי מיועדים הקורסים?

הקורס הבסיסי מיועד למשפחתנים (בני המשפחה המטפלים באדם עם מוגבלות סוציופסיכיאטרית), למשפחות מתמודדים שאינם מכירים במחלה ואינם מממשים את זכויותיהם, לאלה שהם בראשית דרכם ולאלה שמתמודדים שנים רבות. למשפחות של מכורים ובעלי ריבוי מוגבלויות.

קורס המנחים מיועד למי שהשתתפו בקורס הבסיסי, הרוצים לתרום לאחרים ומעוניינים להיות פעילים. משתתפי קורס המנחים מתחייבים להעביר לפחות שני קורסים נוספים בהתנדבות קרוב למקום מגוריהם.


 

מה מייחד את הקורס הבסיסי למשפחות ?

במהלך הקורס לומדים המשתתפים להבחין בין הגישה הרפואית, הרואה במתמודד אדם פגום שיש לתקנו לבין הגישה החברתית, הרואה בהעדר שוויון הזכויות את המכשול המרכזי העומד בפני אוכלוסיית בעלי המוגבלויות. התכנים והמיומנויות המוצגים נשענים על גישת לימודי מוגבלות, Disability Studies ונותנים לקורס משמעות חברתית, המובילה לאקטיביזם, למנהיגות קהילתית וליוזמה לשינוי המציאות. הקורס מסתמך על מודל קיים בארצות הברית, הפועל שנים רבות בהצלחה.

 

 

תכני הקורס הבסיסי

הקורס כולל חלק עיוני וחלק מעשי. בחלק העיוני נלמדים תיאוריות וכלים מעשיים, תוך כדי תרגול ויישום, בחלק המעשי המשתתפים מביאים דילמות וקשיים אמתיים בהתמודדות האישית שלהם. 

ביון פרקי הקורס:

סימני המחלה, סוגי מחלות, אלכוהול וסמים, תרופות, מוגבלויות נוספות, הגישה הרפואית מול הגישה של לימודי מוגבלות disability studies

תהליכי שיקום: זכויות, סל שיקום, מסגרות שיקום, חלופת אשפוז, ועוד.

החלמה, סנגור עצמי, מאבק בסטיגמה, אקטיביזם חברתי.

התמודדות במשפחה: מודל של הקשבה ופתרון קונפליקטים. 

הדברות והתמודדות עם הממסד הרפואי, השיקומי, והתמודדות עם החברה.


 

קורס המנחים

מכשיר את משתתפיו להנחות אחרים, על פי עקרון ה"מניפה" .

מטרת הקורס היא יצירת מעגל של אקטיביסטים ומנהיגים קהילתיים, הפועלים לשינוי יחסה של החברה לבעלי מוגבלויות סוציו/פסיכיאטריות.

הקורס מאפשר הנחיית עמיתים כהכנה לניהול קבוצה. הוא עוסק בניתוח של כישורי הנחיה ויישום של דרכי הוראה מגוונות. הכרות עם החומרים העיונים. ופעילות לשינוי חברתי.
מהו עקרון המניפה?

עקרון המניפה קובע כי, מספר  קטן של אנשים מסוגלים לעשות שינוי גדול בכך שהם מפיצים את המסרים אותם למדו, למספר הולך וגדל של אנשים. בדרך זו המסר מתפשט ומגיע לקהלים גדולים יותר ויותר.

 

מנחי הקורס

הקורסים מועבר על ידי שני מנחים בצוות באופן שוויוני:  שני בני משפחה, או בן/בת משפחה, עובד סוציאלי או איש שיקום (עו"ס\ מרפאה בעיסוק, פסיכולוג).  שניהם עובדים בהתנדבות.

מעמדם של שני המנחים בקבוצה שווה. ההנחיה בצוות של שניים מאפשרת פיצול לשתי קבוצות בחלק המעשי בו המשתתפים חולקים חוויות אישיות ומתרגלים מיומנויות של הקשבה ושל ניתוח מקרים.


אחראי תחום קורסים:

 

איתי בלייברג  itaycoach@gmail.com

קורסי העשרה למשפחות
ייצוג במוסדות

ייצוג במרכזי בריאות הנפש

אחד מתחומי הפעילות המרכזיים של העמותה הוא ייצוג המשפחות במוסדות לבריאות הנפש. העמותה פועלת להכנסת נציגים/ות של משפחות המתמודדים למרכזים לבריאות הנפש, קופות חולים ומוסדות שיקום. מאחורי פעילות זו עומדת האמונה לפיה נציגי המשפחות יכולים לתרום באופן ייחודי וחשוב לשיח הקשור למתמודדי הנפש ולייצג בצורה טובה את צרכיהם וצרכי המשפחות.

במסגרת עבודת הייצוג, חברי העמותה נפגשים עם בעלי תפקידים במוסדות הרפואיים והשיקומיים ומסבירים את חשיבות השיתוף של המשפחות ברמת מקבלי ההחלטות ובהכשרות מקצועיות.

נציגי המשפחות בבתי חולים מהווים כתובת שהמתמודדים ומשפחותיהם יכולים לפנות אליה לקבלת תמיכה, עזרה או ייעוץ. במקרים מסוימים, כאשר ישנם קשיי תקשורת, הנציגים יכולים לנסות לקשר בין המשפחות לצוותים המקצועיים.

מודל הפעולה של הנציגים משתנה ממוסד רפואי אחד למשנהו, כתלות בתרבות הארגונית הספציפית; האווירה, הנהלים, אופי ההנהלה וכן הלאה. נציגינו מתאימים את עצמם לארגון בו הם פועלים מתוך כבוד לרוח המקום.

אחת למספר חודשים מתקיימים מפגשי צוות המייצגים, למטרת שיתוף ולמידה הדדית.

נכון להיום, יש לעמותה נציגים פעילים בשבעה מרכזים לבריאות הנפש ברחבי הארץ: גהה, באר שבע, באר יעקב, מעייני הישועה, מזור, כפר שאול-איתנים ולב השרון. במקביל, מתקיימים מגעים בין הנהלת העמותה לבין בתי חולים נוספים להרחבת פעולת הייצוג. אנו שואפים שבכל מוסד טיפולי ושיקומי בישראל יהיה ייצוג של המשפחות ופועלים ללא לאות למען השגת מטרה זו.

 

 

נציגי העמותה במרכזי בריאות הנפש:

אברבנאל  שאול רמון

המרכז לבריאות הנפש גהה  גדי רוזנטל

המרכז הרפואי מעיני הישועה, אגף בריאות הנפש  אסנת פנחסי 

המרכז הרפואי לבריאות הנפש לב השרון  סטפן קליינמן

המרכז הרפואי לבריאות הנפש באר יעקב  אתי דהן

המרכז הירושלמי לבריאות הנפש איתנים כפר שאול  אלישבע הלוי לוין

מזור  סילביו גריץ

מעלה כרמל  דב פרל

שלוותא  אורלי יניב הררי 
שער מנשה  ילנה גרבר 

כנסים

כנסים

העמותה עורכת כנסים בנושאים שמעלים סוגיות עקרוניות שאינן מטופלות די הצורך על ידי מערכת בריאות הנפש. לכנסים מיועדים להציף בדיון הציבורי נושאים שקופים הנדחקים מן הדיון הציבורי בבריאות הנפש ומן העשייה של העוסקים בבריאות הנפש. הכנסים הם אמצעי להעלות לתודעה של הקהילה המקצועית ושל מעצבי המדיניות  לגבי הנושאים הבוערים ומציקים לבני המשפחה והמתמודדים. 

 

במקביל תפקיד הכנסים לחזק את קהילת המשפחתנים (בני המשפחה המטפלים באדם עם מוגבלות סוציופסיכיאטרית) על ידי יצירת מפגשים בין אישיים ומפגשים קבוצתיים בין חברי העמותה. והנושאים המועלים נוגעים בצרכים של החברים. הדיונים הם בנושאים הקשורים למשפחתנים, והם מזמנים אפשרויות להקל ולתת מענה לשאלות, מחשבות ולבטים. בכנסים משפחתנים ומתמודדים נפגשים עם אנשים אשר שלהם אתגרים דומים לשלהם ומקבלים תחושה של ״את/ה לא לבד״.

 

הכנסים גם מעודדים משפחתנים להיכנס לפעילות אקטיביסטית למען זכויות של מתמודדים ובני משפחותיהם. בכנסים יותר ויותר אנשים נרשמים כחברים בעמותה, וביניהם אנשים שמכירים בחשיבות הסנגור למען זכויות מתמודדים ובני משפחה הרוצים לתרום מזמנם לקידום נושאים שונים.

פיתוח קשר עם גורמי שיקום

בשנת 2018, ביוזמתה של חברת ההנהלה חגית רצון, החליטה העמותה לפתח את יצירת הקשרים בין העמותה לגורמי השיקום השונים.

 

המטרות:

 1- להביא את זווית הראיה של המשפחות ולקדם את ההבנה והחשיבות למקומה של המשפחה בתהליך השיקום. 

2- לתת למשפחות את המידע והידע על הזכויות, תהליך השיקום ותפקידם ומקומם של אנשי המקצוע השונים במסגרות הקיימות. 

כמי שמרכזת את פעילות העמותה מול גורמי השיקום, שימשה חגית כמגשרת/מתווכת במספר מקרים בהם הייתה תקשורת לקויה בין צוות השיקום למשפחות תוך מתן פתרון לבעיות שעלו. היו פגישות של נציגי העמותה עם יזמים, מנהלים וצוותים מקצועיים של הדיורים השונים באזור תל אביב, בשרון, בחדרה ובחיפה. נערכו ביקרים ב-2 בתים מאזנים: בחיבורים לחיים במושב ינוב שם נפגשנו עם יאיר צבעוני ובבית של תקווה בכרמיאל שם נפגשנו עם יעל ברוך. הצענו עזרתנו כמגשרים/מתווכים במקומות בהן קיימת בעיית תקשורת בין הצוות למשפחה תוך הצגת דוגמאות מתוך הניסיון שנרכש. ביקשנו לקחת חלק ולהשתתף בישיבות הצוות המקצועי על מנת להביא לשם זווית ראיה נוספת - של המשפחות. הצענו להעביר סדנאות של מידע וידע למשפחות והשתתפות בקורסים וכנסים של העמותה.

ההיענות ליוזמות הנ״ל הייתה מצומצמת ולכן עצרנו, על מנת לחשוב על כיוון חדש ומדוייק.

גייסנו מתנדבים לפעילות, הוקם צוות חשיבה קטן. בעקבות הצלחת אחת מבנות הצוות להביא לשינוי בהתנהלותו של צוות המסגרת השיקומית בנושא קידום אורח חיים בריא בדיור בו נמצאת ביתה, הוחלט לקחת נושא זה כנושא מרכזי ולקדם אותו במסגרות השיקום השונות. 

תוך כדי התארגנות לכך, הגיע לידיעתנו כי קיימת תוכנית מובנית לאורח חיים בריא אותה מוביל הג'וינט כפיילוט במסגרות שונות ובעיקר במסגרות של אנשים עם מגבלות פיזיות. נאמר לנו שהתוכנית מתאימה גם למסגרות השיקום בבריאות הנפש. בימים אלו אנו בודקים עם הגורמים הרלוונטיים את אפשרות יישום התוכנית במסגרות הנ"ל.

ד"ר נעמי הדס לידור מנהלת בי"ס הארצי לשיקום פתחה בפנינו את האפשרות לקחת חלק ולהשתתף בישיבות הצוות של ביה"ס כחלק מהצוות. בשנה האחרונה קיבלה חגית רצון הכרה כנציגת העמותה בביה"ס לשיקום. ד"ר נעמי הדס לידור נכונה לעזור בקידום הפעילות שלנו בתחום השיקום ומאפשרת לפנות אליה לייעוץ והכוונה.

אחראית תחום פיתוח הקשר עם גורמי שיקום:

חגית רצון Elarazon@walla.co.il

חבר צוות הפעילות:

איתי בלייברג

פיתוח קשר עם גורמי שיקום
bottom of page